вторник, 17 май 2016 г.

Савойското зеле - по-хранително и с по-добри вкусови качества от главестото зеле


Какви са предимствата на савойското зеле като храна спрямо бялото главесто зеле?
Широко култивирано в Западна Европа и в други райони на света, савойското зеле е с отличен вкус като храна за прясна консумация. Съдържа два пъти повече белтъчини спрямо бялото главесто зеле, два пъти повече витамини и особено витамин С, значително по високо е съдържанието на сухо вещество и каротин. Това го прави много подходяща храна за включване в различни диети при възстановяващи се болни, при възрастни и деца, както и в диетите за отслабване. Много по-крехко е и се усвоява по-лесно от храносмилателната система.
От савойско зеле се приготвят различни зелени салати, гарнитури и супи. Предпочитано е като пълнеж за баници, може да се суши и през зимата да се добавя към зеленчукови супи и други миксове. 

Недостатък - не може да се кваси и консервира като главестото зеле.

Предимства при отглеждането
В сравнение с главестото зеле, савойското зеле е по-студеноустойчиво и по-сухоустойчиво. Може да се засажда в райони, където ниските температури настъвпат по-рано през есента. В Западна Европа оставят савойското зеле в градинските лехи дори когато снегът вече е покрил почвата. Преди употреба откриват покритите със сняг глави на савойското зеле и ги пускат за няколко минути в топла вода. Зелето остава с непроменени вкусови и хранителни качества. Важно предимство е, че видът е по-сухоустойчив и за отглеждането му се използва по-малко поливна вода. 

Ботаническо описание
По редица важни морфологични и физиологични особености савойското зеле прилича много на главестото, поради факта, че и двата вида са от един ботанически род - Brassica. За разлика от главестото зеле, листата на савойското зеле са силно набръчкани, което е характерен белег на вида. Има по-къс кочан, листата му са седящи или с къси дръжки, тревистозелени или синкавозелени (при някои сортове - жълтеникави), със слаб восъчен налеп. Образува не много плътни глави. 

Отглеждане
Подходящи за отглеждане на савойското зеле са леките хранителни почви, в които pH на почвения разтвор не трябва да бъде по-ниско от 6. Не трябва да идва след себе си на една и съща площ поне 3-4 години, поради натрупаната зараза в почвата от редица опасни болести и вредители, от които савойското зеле се напада. Неподходящи предшественици са и другите зелеви култури, ряпата, репичките и лука. Подходящи предшественици: картофи, домати, цвекло, бобови култури. 
При савойското зеле са селекционирани сортове за ранно производство, средноранно и къно, като преобладават ранните и късните сортове. Срокът за узряване при ранните сортове от засяването до прибирането е 105дни, при средноранните - 110-135 дни и при късните - 140 дни. У нас са разпространени сортовете Вертус, Фамоза, Мелиса, Вироза и др. 
Отглежда се като късното главесто зеле чрез разсад, който е готов за разсаждане след около 35-45 дни от засяването на семената. За 1кв.м. разсадна площ са необходими 3,5-4 грама семена. За да се засади 1 декар с културата, е необходимо да се отгледа разсад върху 15-18кв.м. площ (3300-4000 бр. растения в декар). Разсадът за ранното производство се произвежда в топли парници, семената се засяват през втората половина на януари и февруари. За средно ранното производство семената се засяват през април до 10 май, а за късното - през първата половина на май.
Савойското зеле се отглежда на браздова повърхност. При ранното производство разстоянието между редовете е 50см, а вътре в реда 40-45см; при средноранното - 60см между редовете и вътре в реда 50см.; при късното - 70см между редовете и 50см вътре в реда.
Ранните сортове се прибират през юни-юли, средноранните - от август до септември и късните - от декрември до март следващата година. Среден добив от декар - 2,5-3 тона. 


Кулинарно изкушение:

Подлучено савойско зеле
За 4 порции са необходими: 1 средно голяма зелка савойско зеле, 2 супени лъжици олио, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз. 
Нарежете на ситно зелето. Загрейте олиото в съд с тефлоново покритие или с друго по-дебело дъно. Запържете нарязаните на ситно скилидки чесън за около 30 секунди. Сложете зелето и го задушете за около 5 минути, като непрекъснато разбърквате сместа с дървена лъжица. Свалете от огъня и поръсете със ситно нарязания магданоз. Гарнитурата е подходяща за всякакви печени меса и рибни блюда. 

Ели Димитрова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар